Ertuğrul Fırkateyni 125 yıl sonra İstanbul’da
0

Mersin Deniz Ticaret Odası, Türk Hava Yolları ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü tarafından hazırlanan proje ile Ertuğrul Firkateyni Japonya’da sert fırtınalarda parçalanan ve dağılan gemi içerisinden personele ait malzemeler ve eşyalar İstanbul’a getiriliyor.

ertugrul-fırkateyni

Uzmanların yaptığı açıklama da Ertuğrul Gemisinin battığı bölgede yapılan araştırmalar sonucunda gemiye ulaşılmış ve gemi içerisinde mürettebata ait eşya ve malzemelerin toplandığı bu eşyaların da temizlenerek kısa bir süre içerisinde İstanbul’da sergiye açılacağını dile getirdi.

Japonya ve Türkiye arasında dostuluğu pekiştirecek olan bu çalışma, kısa bir süre içerisinde tüm kamuoyu ile paylaşılacak. Batan geminin hikayesi, mürettabatların anılarının da yer alacağı sergiye ilgi oldukça büyük olacak.

Ertuğrul Fırkateyni Nasıl Battı?

Sultan Abdulaziz tarafından yaptırılan Ertuğrul Fırkateyni, 607 mürettabatı ile görev yapmaktadır. 2. Abdulhamit zamanında Japonya İmparatorunun yeğeninin Osmanlı Devleti’ne ziyaret yapmasının ardından, iade-i ziyaret yapmayı hedefleyen Padişah 2. Abdulhamit, devlet nişanı ve çeşitli hediyeler ile Ertuğrul fırkateynini görevlendirir. Yola çıkan gemi uzun bir süre sonra Japonya’ya varır ve hediyeleri yerine ulaştırır. Büyük bir sevgi ve saygı ile karşılanan Osmanlı Askerleri, dönüş için hazırlıklar yapar. Japon Deniz Kuvvetlerinin uyarısına rağmen yola devam eden Fırkateyn, tayfuna yakalanarak kayalıklara çarparak batar. 69 kişinin kurtulduğu fırkateyn, Japon serin sularına gömülür.

Kurtulan 69 Türk Askeri ise sevgi ve saygıyla karşılanarak konuk edilir ve Japon İmparatorluğu tarafından 2 gemi ile yurda dönmeleri sağlanır. Türk ve Japon halklarını birleştiren bu olay, 1891 Kuşimoto’da anıt dikilerek ölümsüzleştirilmiştir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
Paylaş

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir